Home Nieuws Het mysterie van de 100 (2016) De dood wandelt mee (2015) Een wandelende tijdbom (2014) De Goudenkruisdragers (2012) Dood van een marsleider (2011) Het verdriet van de Vierdaagse (2010) Vrijdagmoorden (2009) De dood of de gladiolen (2008) Vierdaagse Auteurs Bestellen en contact
Vierdaagse:De Vierdaagse

De Internationale Afstandsmarsen Nijmegen is ’s werelds grootste meerdaagse wandelevenement en is tevens één van de grootste sportevenementen ter wereld.
Al sinds 1909 wordt er in Nederland een vierdaagse gelopen. In dat eerste jaar was het een mars verspreid over vijftien verschillende parkoersen. Die waren over het land verdeeld. Sommige werden op het laatste moment vanwege de geringe deelname nog geschrapt.

In 1925 werd de vierdaagse de Vierdaagse van Nijmegen. In de jaren daarvoor waren er verschillende startplaatsen, zoals Amersfoort, Arnhem en Breda. Ook waren er marsen waarbij de deelnemers per dag van kazerne naar kazerne liepen: Utrecht, Amerongen, Ede en de laatste dag via Arnhem naar Nijmegen. In het begin waren het militaire marsen, later mochten er steeds vaker burgers meedoen. Het aantal burgers oversteeg uiteindelijk ver dat van de militairen en gaf de Vierdaagse van Nijmegen zijn zo bekende aanzien.

Rondom het wandelevenement worden de Vierdaagsefeesten georganiseerd. Dit begon in 1970; deze zomerfeesten werden gerealiseerd met een budget van 25.000 gulden. Om nog wat extra muziek te genereren werden de muziekkorpsen uit de Vierdaagse omgekocht met 25 gulden om na de finish nog een extra rondje door de stad te maken.
Met ruim 1 miljoen bezoekers en meer dan 200 muziekoptredens mogen de huidige Vierdaagsefeesten Nijmegen zich met recht 'het grootste muzikale feest van Nederland' noemen. Op verschillende evenementenpleinen en bij talloze cafés wordt opgetreden door artiesten uit binnen- en buitenland.