Home Nieuws Het mysterie van de 100 (2016) De dood wandelt mee (2015) Een wandelende tijdbom (2014) De Goudenkruisdragers (2012) Dood van een marsleider (2011) Het verdriet van de Vierdaagse (2010) Vrijdagmoorden (2009) De dood of de gladiolen (2008) Vierdaagse Auteurs Bestellen en contact
De dood of de gladiolen (2008):De tweede dag: de dag van Wijchen


16 juli 2008

Het miezerde die tweede dag, maar het feestgevoel was er niet minder om. Beschermd onder plastic gingen de mensen zingend door de straten. Daar waar ze het even niet leken te kunnen opbrengen, waren er de toeschouwers die onder hun partytenten de gitaar of accordeon ter hand namen en enthousiast een lied aanhieven. Het was haast alsof het plaatselijke prestige op het spel stond als daar een wandelaar zou uitvallen.
Hugo Vieten, de marsleider, had vanmorgen op de radio gesproken over een prachtige eerste dag. Veel mensen hadden hem aangeklampt en gecomplimenteerd met de wijze waarop hij de taak van de vorige marsleider had overgenomen. Er was nauwelijks verschil en juist dat, zo zei de man, dat was niet alleen een compliment aan hem, maar ook een eerbetoon aan zijn geweldige voorganger. Hugo Vieten had zijn spreekbeurt goed voorbereid, tenminste op dat onderdeel, want toen de interviewer over de schermutselingen van gisteren rond Elst begon, sloeg hij aan het hakkelen en probeerde hij het voorval vooral klein te houden. Hij zei dat er niet zo veel antimilitaristen waren geweest en dat de soort al bijna was uitgestorven. En de politie had kordaat opgetreden. De interviewer wilde weten wat Hugo Vieten vond van de beweegredenen van de antimilitaristen. Hij kwam niet verder dan dat dit een mars was, een mars voor de sportieve en geoefende mens, en dat politiek daarom geen issue was. Op een volgende vraag ging hij dan ook niet in. Hij sprak de wens uit dat het droog zou worden en nam de benen.
Ondanks de regen hadden enkele groepen wandelaars zich van hun jassen en hoofddeksels ontdaan. Het was net buiten de stad, waar ze zich in gelijkmatige rijen hadden opgesteld en als soldaten over de wegen en straten begonnen te marcheren. Het waren jongens en mannen met een kaal geschoren hoofd, kistjes aan de voeten en kleding die leek op die van militairen. Kleddernat, maar met opgeheven hoofd maakten ze hun kilometers.


De eerste dag: de dag van Elst | De derde dag: de dag van Groesbeek