Home Nieuws Het mysterie van de 100 (2016) De dood wandelt mee (2015) Een wandelende tijdbom (2014) De Goudenkruisdragers (2012) Dood van een marsleider (2011) Het verdriet van de Vierdaagse (2010) Vrijdagmoorden (2009) De dood of de gladiolen (2008) Vierdaagse Auteurs Bestellen en contact
Vrijdagmoorden (2009):Woensdag 22 juli - de tweede dag van de Vierdaagse

Om acht uur was hij wakker geworden, voor de vierde of vijfde keer die nacht. Rond een uur of zes was hij zo koud geworden dat hij naar boven ging, maar zelfs in bed wilde het met de slaap niet zo lukken. Hij droomde, onsamenhangend en steeds hetzelfde. Opgejaagd werd hij, door gezichten die hij niet kende. Ze riepen naar hem, maar hij verstond het niet en toen hij kwaad werd en wilde gaan slaan, bevond hij zich ineens op school, de lagere school. Hij was ergens in het verleden terechtgekomen en als een kind zat hij braaf in de schoolbank te wachten op de dingen die zouden komen. Maar er gebeurde niets.
Eenmaal beneden bedacht hij dat hij naar het werk moest. Naar de garage. Staken. Hij verzorgde de wond aan zijn hand, maakte gehaast een ontbijt en propte dat in een plastic zakje. Ondertussen luisterde hij naar Radio Nijmegen. De radio vroeg alle aandacht, want er volgde een belangrijk bericht. Iedereen in de stad moest oppassen voor zakkenrollers. Er waren er uitzonderlijk veel dit jaar. Iemand van de politie kwam aan het woord en vertelde dat een georganiseerde groep criminelen waarschijnlijk had bedacht tijdens de zomerfeesten zijn slag te kunnen slaan. In al de drukte werd het deze lui natuurlijk ook erg gemakkelijk gemaakt. Let daarom op uw geld, riep de politieman alle luisteraars toe. Na een kort muziekje, als lag het in elkaars verlengde, begon een uitzending over professor Edström. Rogier banjerde door het huis. Hij zocht zijn spullen bij elkaar, maar alles lag al bij elkaar in de gang. Hij was er niettemin zeker van dat hij iets vergat, dus liep hij zo ongeveer het hele huis door om na te gaan wat er aan zijn aandacht was ontsnapt. Of was dit het begin van een heel repertoire aan dwanghandelingen? Hij wist dat neuroses ongemerkt je leven binnen slopen. Tegen de tijd dat ze werden opgemerkt, veranderden ze stilletjes in een psychose, een spook dat jarenlang werd nagejaagd, maar uiteindelijk nooit gevangen. Als hij nog langer zo doorging, was hij goed op weg zichzelf stapelgek te maken. In de huiskamer bleef hij staan, wilde de radio uit doen, maar pikte het staartje van het bericht over professor Edström nog mee.


Dinsdag 21 juli - de eerste dag van de Vierdaagse | Donderdag 23 juli - de derde dag van de Vierdaagse