Home Nieuws Het mysterie van de 100 (2016) De dood wandelt mee (2015) Een wandelende tijdbom (2014) De Goudenkruisdragers (2012) Dood van een marsleider (2011) Het verdriet van de Vierdaagse (2010) Vrijdagmoorden (2009) De dood of de gladiolen (2008) Vierdaagse Auteurs Bestellen en contact
Het verdriet van de Vierdaagse (2010):1. Zoals het begon


Gorinchem, ruim drie maanden voor de Vierdaagse

Hij nam gas terug en liet de motor van de sloep geleidelijk tot stilstand komen. Ze had geroepen dat ze iets in het water zag drijven en omdat ze verontrust had geklonken, had hij onmiddellijk de gaskraan dichtgedraaid. De motor plofte nog een paar keer en zweeg, en in die merkwaardige, wat beladen stilte die daarop volgde, zocht hij over het deinende water naar wat ze had gezien. Zijn jongens waren ook opgestaan en aan de andere kant van de boot speurden ze met elkaar over het water. ‘Daar!’ riep ze en ze wees in de richting van de oever. De wind trok aan haar haren.
Vanmorgen waren ze met enig bekijks het haventje van Gorinchem uit geprutteld. Eigenlijk was het nog te fris om het water op te gaan, leken ook de kijkers op de kade te zeggen, zeker in zo’n open schuitje, maar hij wilde per se de gereviseerde motor uitproberen en na een kort betoog en wat omstandig familieberaad zegden de anderen toe mee te gaan. Winterjassen aan dus. En dan wel even aanmeren bij Loevestein, had zij bedongen, zodat de jongens nog eens een rondje om het kasteel konden maken. Voor wat hoort wat.
Ze hadden daar een tijdje op een bankje gezeten, uit de wind, onder de bomen naast het kasteel, een klein halfuurtje, terwijl beide jongens op de ophaalbrug als ridders beraadslaagden over hoe ze deze veste konden innemen. Toen rond het middaguur de zon achter de wolken schoof en de kou de overhand kreeg, besloten ze terug te keren. Misschien ging hij weer hardlopen, vertelde hij haar op de dijk. De afgelopen winter had hij alleen maar op de bank liggen lezen, de ene thriller na de andere, en hij was daar zeker vier kilo bij aangekomen. Die boeken, ze zaten nu allemaal in zijn buik, dat kon je goed zien. Hij nam haar hand en liet haar over zijn buik wrijven, waarna ze toegaf dat een beetje meer beweging wel een goed idee was. Moest hij doen, zei ze nog maar eens en ze klopte hem bemoedigend op de schouder. Goed plan. Koop goede schoenen en ga van de zomer lekker hollen. Of loop eens de Vierdaagse.


2. Tamer en Maurits